– Skiftet fra fossile ressurser til fornybare ressurser er den viktigste trenden for all bærekraft – uavhengig av sektor. Fornybar energi er viktig og avgjørende, men vi trenger i like stor grad fornybare ressurser til mat og annen vareproduksjon. Vi trenger derfor en mer biobasert økonomi, der sorte karboner må erstattes av grønne karboner fra jord, skog og hav.
– En slik helhetlig tilnærming til bærekraft kjennetegner også norsk landbruk. Folks helse er uløselig koblet til plante- og dyrehelse. I en verden som frykter at flere personer vil dø av antibiotikaresistente bakterier enn av kreft, blir det lagt merke til at Norge bruker ekstremt lite antibiotika, medisin og sprøytemidler i matproduksjonen. Når denne tuftes på flere hensyn enn billigst mulig mat for enhver pris, kan det derfor åpne for nye markeder og økt konkurransekraft.
Les også: Slik gjør The Explorer din grønne løsning synlig
– I Norge har vi lenge drevet matproduksjon under relativt marginale betingelser, og har dermed utviklet et landbruk som har forsøkt å kompensere for de ulemper vi har. Våre særegenheter, kombinert med bruk av ny teknologi, kan vise vei til hvordan matproduksjon under mer krevende og marginale betingelser kan gjennomføres – også i andre deler av verden.