Hva er den kvintessensielle sushi-fisken?
Noen vil si tunfisk. Andre sier krabbe. Og enkelte connoisseurer vil muligens trekke fram kråkeboller (mer om det senere). Det vanligste svar du vil få, er nok likevel laks. Rød, fet og smakfull laks.
Men selv om sushi slik vi kjenner den har blitt servert i nesten to hundre år, gjorde ikke laksen sitt inntog på sushitallerkener før sent på 1980-tallet. Sushi-kokker før den tid kunne aldri tenke seg å ta i rå laks engang: den ble ansett for å være for mager og pregløs – og den lokale stillehavslaksen hadde parasitter.
Men det var før de smakte norsk laks.
I 1985 dro en gruppe norske politikere, næringslivsaktører og forskere til Japan for å finne nye markeder for norsk fisk. Etter noen vellykkede smaksprøver innså både japanske kokker og sushikunder at norsk laks utgjorde et ypperlig komplement til japansk mattradisjon.
Resten er historie: sushiverden falt pladask for fisken fra Norge, og nå finnes den på sushi-tallerkener fra Sapporo til Santiago.