– Folk som i dag bor i eller ved en by, forventer også å kunne bevege seg fritt – til jobb, butikken, venner, familie og skole, og så videre. Uten bevegelsesfrihet føler man seg innelåst på en måte som raskt går ut over livskvaliteten. Bevegelsesfrihet er altså veldig følelsesstyrt, noe som også kan forklare hvorfor folk er villige til å betale hundretusenvis av kroner for en løsning som er litt bedre enn vår – altså privatbilen. Da må vi i Ruter samtidig skjønne at vi må stille opp med noe mer enn bare kostnadseffektiv transport.
– I Ruter har vi nå samlet oss rundt en definisjon av hva vi driver med, nemlig bærekraftig bevegelsesfrihet. Har du nok penger, kan du i dag skape veldig mye bevegelsesfrihet. Du kan snart reise til månen, bare du har nok penger. Da kommer vi inn på forskjellen mellom bevegelsesfrihet og bærekraftig bevegelsesfrihet: Den ekstreme bevegelsesfriheten mange i dag er vant til, vil om noen år kunne være urettferdig. Den kan bruke opp fellesskapets ressurser, for eksempel verdifullt byareal, på en sånn måte at vi som demokrati har lyst til å gå inn og regulere det litt. I en stadig større by med stadig flere folk, kan ikke alle kjøre rundt i hver sin bil.
– Derfor er det svært interessant å se hvor mye teknologien knyttet til forflytning nå endrer seg, og hvor fort det skjer. Vi ser allerede at elektriske biler har hatt en innvirkning på bruken av kollektivtrafikk i Akershus. Når disse bilene i tillegg begynner å kjøre av seg selv, vil det gi enda sterkere utslag.
– Vi er derfor nødt til å se på hvordan vi kan sette sammen et totalt transporttilbud som også tar høyde for denne og annen utvikling. Da må vi samtidig forstå teknologien og kundebehovene, og se hvordan nye løsninger kan snu opp ned på dagens tjenester. Endringene kan komme med en helt annen økonomi, en helt annen effektivitet eller en helt annen kvalitet, fra steder vi i dag ikke helt ser. Det er ikke når noen finner på noe dyrt og flott i den kreative enden av markedet at man opplever disrupsjon – det er når bunnen faller ut av det billigste. Det er det vi står overfor her: Plutselig kan publikums forventninger til transport innfris av noe som er billigere enn den tjenesten vi leverer i dag. Da blir det skummelt for oss, om vi ikke er forberedt.
Les om Bergens fokus på mobilitetspunkter i fremtidens by.