– Norge kan hav og vi har mye å bidra med – noe som også gjenspeiles i den internasjonale etterspørselen etter norsk kompetanse. Vi er gode på forvaltning av de marine økosystemene og har strenge miljøkrav. I tillegg står forskningsbasert forvaltning, kunnskap og grønn teknologisk utvikling sentralt i sjømatnæringen. Her kan jeg nevne elektrifisering av fartøyer og oppfisking av søppel og plast fra havet gjennom blant annet prøveprosjektet «Fishing for litter»
Se også: Selfa Arctic – Verdens første fiskebåt med elektrisk motor
– Jeg vil også trekke frem muligheten til å øke verdien av sjømatproduktene og næringen gjennom å utnytte restråstoff og biprodukter, som igjen kan bli høyverdiprodukter. Hele fisken er en ressurs. Vi ser eksempler på nye moderne fiskebåter som ikke bare produserer fiskefileter, men samtidig også er olje- og proteinfabrikker. Eller rekeprodusenter, som produserer høyverdige medisiner av rekeskallet. Sjømatnæringen har alle forutsetninger for å kunne øke verdiskapningen ytterligere, med en mindre samlet miljøbelastning.
Se også: Ocean Farming – Fiskeoppdrett flytter til havs