Med ny kunnskap og teknologi kan naturressurser som i dag ikke utnyttes, bli kilde til nye næringer. Innen marine næring, for eksempel, samler næringsklyngen Blue Legasea, som er en Norwegian Centre of Expertise (NCE), erfaring, ressurser og kunnskap fra alle deler av den marine verdikjeden. De vil gjøre Norge ledende innen bærekraftig verdiskapning basert på full utnyttelse av marint råstoff. Mobile SeaLab er et SINTEF laboratorium som jobber for utnyttelse av marint råstoff. Mobile SeaLab inneholder en liten, komplett fabrikk for utvinning av olje, proteinrike fraksjoner og andre næringsstoffer av restråstoffene fra fiskeriindustrien.
Norsk landbruk produserer årlig rundt 415 000 tonn restråstoff. Store deler går til dyrefôr, men bruksområdene kan utvides betraktelig. Norilia har allerede gjort suksess ved å lage verdifulle produkter av det som tidligere har vært avfall: hud, naturtarm, ull og kjøttrester. Gjennom bruk av så mye som 150 000 tonn plussprodukter fra Nortura har de oppnådd en årsomsetning på 500 millioner kroner, med en eksportandel på hele 70 prosent.
Norilia har i tillegg samarbeidet med biotek-bedriften Biovotec og matforskningsinstituttet Nofima. Sammen har de tatt i bruk den tynne membranen på innsiden av eggeskall for å utvikle et plaster som kan bidra til å få kroniske sår til å gro. Også Stathelle-bedriften Norner utmerker seg gjennom innovativ bruk av restråstoff. De er nå i gang med å utvikle biokompositt-plast fra potetskrell.