– Det skjer i dag en storstilt grad av elektrifisering innen kystnær transport, særlig innen ferjetransport og offshorefartøy. Dette er også helt nødvendig, skal Norge klare målet om 40 prosent kutt i klimagassutslippene innen 2030. Men også som følge av strengere anbudskrav fra det offentlige: Nå har kravene til energieffektivisering og utslipp fått en vekting i fergeanbudene, og det betyr at det innen 2021 vil være 60 el-ferjer i Norge.
Visste du at verdens første elektriske ferge er norsk? Les mer om Ampere her
– Samtidig ser vi at også at større offshorefartøy benytter batterier som ekstra energilager, til bruk når mer energikrevende operasjoner skal utføres. Dette gjør at turtallet på motorene kan holdes mer stabilt, og man får dermed et lavere drivstofforbruk. Det er også en utvikling mot plug-in hybrid-fartøyer, der skipene kan lade batteriene i havn og fra generatorer om bord. Dermed kan de seile utslippsfritt ut av havner og befolkningstette områder, før dieselmotorene slås på. I tillegg er interessen også økende for hydrogen, som kan muliggjøre mer energikrevende nullutslipp-fartøy, som cruiseskip, hurtiggående fartøy og andre større fartøy som går lengre distanser.
Verdens første elektriske fiskebåt er også norsk. Les mer om Karoline her
– Parallelt med den teknologiske utviklingen innen elektrifisering, blir også regelverket strengere. FNs sjøfartsorganisasjon IMO vedtok nylig at utslippene fra skipsfart skal reduseres med 50 prosent innen 2050, sammenlignet med 2008-nivåene. Med en levetid på skip på 25-30 år, får dette konsekvenser for næringen allerede nå snart: Ved design av skip i dag må man dermed ta høyde for at betydelig strengere utslippskrav i løpet av skipets levetid, men samtidig også tilgang en ny energimiks.
Verdens første elektriske containerskip er norsk, det òg. Les mer om Yara Birkeland her