TheExplorer.no will become BusinessNorway.com from 30 March 2023.
See detailsIsabelle Ringnes
Skal teknologi kunne løse utfordringene våre, må vi endre måten teknologien lages på.
– Det er noe som har irritert meg de siste årene, forsetter hun.
Som medgrunnlegger av TENK, det norske teknologinettverket for kvinner, samt likestillingsselskapet #Hunspanderer, har den norsk-amerikanske 29-åringen allerede rukket å bli en tydelig stemme i de nordiske innovasjonsmiljøene.
– For eksempel da jeg var på pitchekonkurransen 500 Startups i Silicon Valley. På scenen sto den ene supersmarte personen etter den andre, og pitchet apper som kunne matche sko med riktig eier, sende ut sminke hver uke, og så videre.
– Det er ikke nødvendigvis feil med dill-dall, heller ikke i tech-sammenheng. Men det bekymrer meg at så mange gode menneskelige ressurser går med til å utvikle løsninger bare fordi de tror det er penger å hente – og ikke fordi det nødvendigvis løser reelle problemer som angår mange.
Les også: Investerer i en bedre fremtid – og tjener penger på det
Under Oslo Innovation Week var Ringnes og TENK med på å arrangere Girl Tech Fest, som samlet jenter til en hel skoledag full av aktiviteter knyttet til programmering, teknologi og design.
– Over 1 000 unge jenter fra norsk skole kodet og lekte seg med teknologi en hel dag over hele landet, forteller Ringnes, som var med på å lede arrangementet sammen med blant annet IKT Norge, Deichmanske bibliotek og ODA Nettverk – Nordens ledende møteplass for kvinner i tech.
Les også: Ruter skal gjøre kollektivtrafikken utslippsfri innen ti år
– I dag ser vi at jenter velger bort teknologi fra ung alder, og det er litt krise. Skal vi klare å bekjempe stereotypiene vi nå ser i oppdragelsen av unge jenter, må man begynne tidlig, sier Ringnes.
Hun beskriver dette som en «enormt viktig jobb», spesielt om man ser på konsekvensene i det lange løp.
– Fundamentet i teknologi er de menneskene som skaper den – og i dag er det en sterk overvekt av menn. Teknologi kommer til å spille en kritisk rolle i fremtiden. Det å forstå den, er dermed også en svært viktig del av det å ta avgjørelser og å forstå hvordan samfunnet i det hele tatt fungerer.
Som et eksempel nevner Ringnes kunstig intelligens, som hun mener kommer til å kartlegge alt rundt oss, for deretter å presentere det som etterhvert vil kunne bli oppfattet som objektive sannheter.
– I dag utvikles denne teknologien hovedsakelig av hvite menn, som gjerne er blinde for utfordringene som møter mange andre i samfunnet. I tillegg brukes historisk data i utviklingen av algoritmer, og disse er farget av en fortid som har vært preget av en systematisk forskjellsbehandling, sier hun og fortsetter:
– I verste fall vil dette kunne forsterke forskjellene i samfunnet. Derfor er vi nå i et veldig spennende skjæringspunkt i historien, der vi må gjøre det vi klarer for ikke bare å få jenter inn i utviklingen av ny teknologi, men også andre minoriteter.