TheExplorer.no will become BusinessNorway.com from 30 March 2023.

See details
Login

Nå får næringslivet nye, digitale møteplasser

16. april, 2020
Av The Explorer

Når messer og konferanser blir avlyst, kan ikke bedrifter lenger møtes som før. Nå settes det opp digitale arrangementer på rekordtid.

Koronapandemien gjør det vanskelig for bedrifter i samme bransje og samarbeidspartnere å møtes. Dermed må prosjekter som skal fremme samarbeid tenke nytt. Her er tre digitale arrangementer som viser vei for næringslivet.

BILDE 1.jpg

1. Digital matchmaking for EØS-midler

EEA and Norway Grants, eller EØS-midlene, er en tildeling av midler til bedrifter som samarbeider på tvers av europeiske landegrenser, forvaltet blant annet av Innovasjon Norge.

Mange av samarbeidsprosjektene som får finansiering blir til på matchmaking-arrangementer, men i år utgår denne muligheten. Derfor organiserer Innovasjon Norge digital matchmaking-arrangementer for EØS-bedriftene. Det første arrangementet er allerede 6. mai.

– Jeg tror digital matchmaking er en kjempeidé. Arrangementet bygger på en god plattform, og deltakerne er tydelige på hva de ser etter og hva de kan tilby, sier Erika Pihl, bærekraftskoordinator i den estiske bedriften Estanc.

Estanc deltok på matchmaking tidligere i år, og Pihl tror møteplassen på nett kan bli en suksess dersom deltakerne er bevisste på de unike utfordringene ved en digital konferanse.

– Vanligvis skjer mye viktig kommunikasjon i kaffepausene, og det er ikke sikkert man snakker sammen like åpent online. Derfor er det mulig vi ikke får like mange nye kontakter i år, men det er uansett verdt å teste, legger hun til.

BILDE 2.JPG

En annen deltaker er Sensonomic, en norsk leverandør av kunstig intelligensløsninger til landbruket. Anders Gundersen, CEO i Sensonomic, er glad for at det raskt har kommet et digitalt alternativ til det fysiske arrangementet.

– Digitale arrangementer er en nødvendighet i den vanskelige situasjonen vi alle opplever. Selv bedrifter som går bra vil oppleve at det blir mindre aktivitet på lang sikt hvis de ikke benytter seg av digitale møteplasser.

Han ser også store fordeler med å gjøre arrangementet digitalt.

– Digitale møteplasser sparer oss faktisk for tid og penger. Jeg tror absolutt vi kan bruke denne plattformen til å få satt i gang et prosjekt med en ny partner, der vi kan få testet vår teknologi sammen med en interessert kunde.

BILDE 3.jpg

2. Virtuell markedsplass for sjømat

I slutten av april skulle verdens største sjømatmesse, Seafood Expo Global, arrangeres i Brussel. Norske MMC First Process var påmeldt, men tidlig i mars kom meldingen om at arrangementet var utsatt til 2021. De reagerte raskt med å skape en virtuell versjon av standen de skulle ha på messen.

– Fire timer etter at avlysningen ble kunngjort, hadde vi lansert et digitalt alternativ for de som vil møte oss. Vi har kalt det Virtual Global Seafood Marketplace, forteller Per Helge Devold, visepresident for markedsføring i MMC First Process.

MMC First Process leverer systemer for skånsom og bærekraftig behandling og prosessering av fisk. Den virtuelle møteplassen deres er enkelt organisert: mellom 21. og 23. april vil hvem som helst kunne booke seg inn på et videomøte med ansatte fra hele bedriften, døgnet rundt.

– Vi fant ut at dette var den enkleste måten å være tilgjengelig for alle som er interessert i å lære mer om oss eller utveksle ideer til samarbeid. Ulempen er dog at vi går glipp av relasjonsbyggingen du får ansikt til ansikt, og en del av de tilfeldige møtene av folk som bare stikker innom standen på en messe.

Likevel ser han betydelige positive sider ved å bli tvunget til å satse på et nytt format.

– Jeg tror dette er en ny kick-start for digitalisering. Det er en wake-up call på mange områder, og kan hjelpe mange bransjer å drive mer digitalt, effektivt og miljøvennlig i framtiden. For å sette det på spissen, tror jeg for eksempel det kan bli slutt på å sende en mann med verktøykasse jorda rundt for å fikse et anlegg hvis de digitale løsningene og samhandlingssystemene er gode nok.

BILDE 4.jpg

3. Suksess med European Green Deal-webinar

EUs nye vekststrategi, European Green Deal, har som mål å gjøre Europa til verdens første klimanøytrale kontinentet innen 2050. Som en del av en rekke nye EU-initiativer og utlysninger som skal bidra til å nå de ambisiøse målene er den neste fristen i EIC-akseleratoren 19. mai dedikert prosjekter som er med på å løse et (eller flere) av de åtte målene i strategien. De øvrige utlysningene under EIC Akseleratoren er tematisk helt åpne og er ikke dedikert målene i Green Deal.

EIC Accelerator-programmet skal hjelpe små-og mellomstore bedrifter å utvikle nye og innovative produkter, tjenester og forretningsmodeller, og å få disse på markedet. Bedriftene som får gjennomslag kan få et tilskudd på mellom 0,5 og 2,5 millioner euro, i tillegg til tilbud om egenkapital på opptil 15 millioner euro. I Norge er det Innovasjon Norge sin oppgave å informere bedrifter om mulighetene under EIC akseleratoren, noe som vanligvis leveres gjennom rådgivning, workshops og seminarer.

– Utlysningene til EIC-akseleratoren går helt etter planen. Vi gjennomførte vår informasjonsdag om den neste EIC-utlysningen med fokus på European Green Deal som et webinar. Over 220 SMBer deltok. Det var en kjempesuksess, forteller Ketil Lundgaard, avdelingsdirektør for privat og offentlig innovasjon i Innovasjon Norge.

I likhet med Devold i MMC First Process tror Lundgaard at erfaringene fra digitale arrangementer vil kunne skape nye rom for effektivisering og verdiskapning i fremtiden.

– Vi fikk veldig positive tilbakemeldinger fra deltakerne, og mange var spesielt glade for at de kunne delta uten å måtte reise. Vi kommer definitivt til å se på muligheten for å holde flere online arrangementer eventer i framtiden.

På grunn av koronasituasjonen gjennomføres mange av EIC-relaterte arrangementer på EU-nivå digitalt – sjekk ut denne kalenderen for en oppdatert oversikt.

BILDE 5.jpg

Matchmaking for energi og sirkulær økonomi

Innovasjon Norge er også co-organisator i Enterprise Europe Network sin første digitale B2B matchmaking. Arrangementet skulle opprinnelig finne sted i München under IFAT 2020, en internasjonal miljøteknologi messe, men denne er nå utsatt til høsten. Nå tilbys det et virtuelt og gratis alternativ med fokus på miljø. Over 100 energi og sirkulær økonomi bedrifter har meldt seg på matchmakingen 4. og 5. mai.