TheExplorer.no will become BusinessNorway.com from 30 March 2023.

Explore BusinessNorway.com
Login

Lys framtid for norsk solenergi

3. juni, 2019
Av The Explorer
Gigawatt-Project-Rwanda-Drone-3_cropped.jpg

Norwegian companies and investment funds were involved in building Gigawatt Global’s solar field in Rwanda.

Norwegian Solar Energy Cluster

Hvordan et land innhyllet i snø og mørke tar ledelsen på solceller – både på land og til havs.

Snø, kulde, og mørke: ved første øyekast virker kanskje ikke Norge som et land laget for solenergi. Allikevel ligger Norge langt framme i utviklingen av de løsningene og materialene verden trenger for å utnytte solsystemets største energikilde. Ser du nøyere etter, finner du nemlig at alle de riktige forutsetningene er på plass: tilgang på ren energi, faglig sterke miljøer innen teknologi og innovasjon – og kvalitetsbevissthet i ryggmargen.

I tillegg har et halvt århundre som en av verdens ledende olje- og gassnasjoner lært oss ett og annet om å få maksimalt ut av naturressurser som er vanskelige å høste.

Her er noen av de viktigste årsakene til at Norge er blitt en ledende solenerginasjon.

INNOS_hovedbilde_cropped.jpg

Innos har utviklet et system for overvåking og smelting av snø på tak med solpanelanlegg.

Lidenskap for natur

Nordmenn elsker å være ute i naturen. I helger og ferier strømmer nordmenn til hyttene sine – på fjellet, i skogen eller langs kysten – for noen dager med fred, ro og nærhet til verdens vakreste natur. Denne nasjonale lidenskapen gjorde Norge til et av verdens mest attraktive markeder for solcelleteknologi: selv om deler av appellen i hyttelivet ligger i å få fri fra moderne teknologi, trenger man også strøm til lamper, radioer og, i senere tid, mobilladere.

Nå har Norge blitt eksperter på solstrøm og andre fornybare energiløsninger på utilgjengelige steder – mer om det under.

Verdens reneste solceller

Denne entusiasme for solenergi smittet over på norsk industri, som tok en verdensledende posisjon allerede på 90-tallet. Ved årtusenskiftet var norske REC verdens største produsent av multikrystallinske solceller, med verdens fremste solcellefabrikker i Norge. Nå lages fortsatt verdens reneste og beste solcellematerialer her.

Energien fra solceller er verdens reneste strøm. Så lenge sola skinner kan vi høste dens fornybare energi med minimal inngripen i naturen. De største miljøkostnadene med solenergi kommer ikke fra strømproduksjon, men fra produksjon av solcellene. Grunnen er at silisium, som er et av de viktigste materialene i solceller, finnes ikke rent i naturen, og må dermed produseres.

Dette krever energi. Mye energi.

De fleste solcellepaneler bruker kort tid på å «tjene inn» energien som er brukt i produksjonen, men hva slags energi som brukes har veldig mye å si for det totale miljøregnskapet for solceller.

Med andre ord: ren strøm på produksjonssiden gjør miljøgevinsten fra solceller enda større.

Derfor er Norge et veldig godt sted å lage solcellepaneler: det er et land med en av verdens reneste energimikser. Så å si all energien som brukes i landet, både i husholdninger og fastlandsindustrien, kommer fra fornybar vannkraft. Solcellepaneler med materialer fra Norge kommer derfor med et ekstremt lavt miljøavtrykk.

REC Solars fabrikk i Fiskå har til og med sertifikat på at de lager verdens reneste silisium.

Ikke bare er norsk silisiumproduksjon verdens reneste, den er også verdens mest energieffektive. Dynatec Engineering har utviklet en ny metode å produsere silisium til solceller på, som har vist at det er mulig å gro silisium 40 ganger raskere og langt mer energieffektiv enn andre metoder.

dynatec.jpg

Dynatec har utviklet en ultraraske, svært energi-effektive metode for å produsere silisium.

Ledende på «off-grid» løsninger

Norske hytteeiere var pionere på «off-grid» strøm – en arv som lever i beste velgående. Den norske solcellebedriften GETEK er et godt eksempel. Med unik kompetanse på off-grid-løsninger, bidrar de med ren energi på verdens mest utilgjengelige steder – for eksempel på forskningsstasjoner i både Arktis og Antarktis.

Nå er også off-grid-løsninger i ferd med å spille en stor rolle i overgangen til det globale fornybarsamfunnet. Off-grid er spesielt nyttig i utviklingsland, hvor infrastrukturen er mangelfull. Der kan de bidra med ren energi til bærekraftig, økonomisk utvikling.

Norske bedrifter gjør allerede en forskjell her med små konkrete løsninger som gjør livet til brukerne bedre. BRIGHT Products, for eksempel, lager en av markedets beste sollamper, som samler energi i løpet av dagen og gir lys på kvelden og gjennom natten. De bidrar direkte til å nå bærekraftsmålene gjennom sitt arbeid med FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR).

For sin del lager Solar Village elektrisk utstyr rettet mot landbruket i Afrika – lamper, insektmiddelspredere, mobilladere og TVer – som er så energieffektive at de kan drives med solcellebatterier.

I større skala har vi Eltek. De jobber blant annet med soldrevne «microgrids», altså små, selvstendige nett som produserer, lagrer og forsyner strøm. De kan stå helt for seg selv, eller supplere dieseldrevne aggregater og dermed redusere forurensningen knyttet til elektrifisering av rurale strøk.

SolarVillage_3_cropped.jpg

Solar Village lager insektmiddelspredere og andre utstyr som drives med solcellebatterier.

Sol til sjøs

I mange land er det trangt om plassen, særlig rundt byer, og store solcelleparker på mange megawatt krever mye plass. Det har man kanskje ikke tilgjengelig i nærheten av byer og industri, der kraften skal brukes.

Men med riktig teknologi kan solceller også være utrolig fleksibelt – de kan i teorien settes opp hvor som helst, så lenge det er et sted hvor sola skinner. Selv om landarealet rundt store bosetninger og industrisentre er begrenset, er det masse ledig plass på havoverflaten. Tre fjerdedeler av verdens storbyer ligger ved havet – hvorfor ikke legge solcelleanlegg i havneområdene ved byene, eller ute til sjøs?

Bølger, vær og vind er de største hindrene. Norge har lang erfaring med å sette opp offshoreanlegg og fiskeoppdrettsanlegg i noen av verdens tøffeste havmiljøer, og derfor er det her du finner noen av selskapene som ligger lengst fremme i å utvikle havbaserte solcelleanlegg.

Ett av de norske selskapene som satser på flytende solkraft er Ocean Sun, som har utviklet en helt ny og svært robust teknologi inspirert av havbruksnæringen.