TheExplorer.no will become BusinessNorway.com from 30 March 2023.

See details
Login

Norsk trearkitektur: Bærekraftig og vakkert

5. april, 2019
Av The Explorer
HZA-Snekkeriet2_cropped.jpg

Tømmer som byggemateriale opplever en renessanse i moderne arkitektur. Norge leder an i feltet, med bærekraftige og vakre trebygg, enten det er høyhus, samfunnshus, privatboliger eller andre strukturer. Takket være kombinasjonen mellom det tradisjonsrike materialet og nye byggeteknikker, er norske arkitekter i ferd med å endre bybildet verden rundt – bokstavelig talt.

Norge har en lang tradisjon for å bygge med tre, med linjer helt tilbake til vikingskipene, som kunne bøye seg og tåle harde bølger. Vi finner også mye kunnskap og inspirasjon i middelalderen, da de første stavkirkene ble bygget – mange av disse står fortsatt den dag i dag.

– Vi bruker tømmer på en måte ingen andre har gjort før, på en mye mer bærekraftig måte enn andre er i stand til, sier Børre Skodvin, partner i Jensen & Skodvin Arkitekter (JSA).

Juvet_1_cropped.jpg

«Fuglereiret» enkeltrom, Juvet landskapshotell.

Jensen & Skodvin Arkitekter

Ett materiale, mange egenskaper

De samme egenskapene som gjorde tømmer til et populært byggemateriale blant vikingene, gjør seg også gjeldende i moderne bygg. Det naturlig høyteknologiske materialet har mange grader av fleksibilitet, noe som gjør at byggene kan motstå effektene av klimaendringene, inkludert orkaner. Med dagens avanserte verktøy og metodikker, kan tømmer måle seg med styrken til mer konvensjonelle byggematerialer som betong og stål.

– Med en verden som blir stadig villere og våtere, er det en økende global interesse for avansert trearkitektur, påpeker Skodvin.

IMG_7397-55_cropped.jpg

Piren, Kongens allmenning, Trondheim.

Rallar Arkitekter/Sophie Labonnote

Byggebransjen er i økende grad på jakt etter «cradle-to-cradle»-løsninger som kan avhjelpe urban tilstrømming og samtidig imøtekomme de stadig strengere miljøreguleringene som blir innført på verdensbasis. Tømmer passer perfekt her, siden det er et fornybart materiale med lave klimautslipp. I tillegg er det som oftest kortreist og lett i vekt, og det tar kortere tid å bygge med enn andre materialer.

Jaget etter høyere og større trehus kan minne om det vi opplevde med betong for 100 år siden, ifølge Jørgen Tycho i Oslotre, et norsk arkitektur- og trekonstruksjonsfirma.

– Forbrukere er i økende grad bekymret over klimaendringene, og er lei av å leve og arbeide i gipsbokser. De ønsker ikke å bygge noe de kommer til å angre på senere, sier Tycho.

Oslotre_Brõnnõya_JOA_5662-Edit_cropped.jpg

Villa Løkken, privat hjem.

Oslotre

Fra design til bygging

– Av natur er trearkitektur nært knyttet til jorda, tegnet av og for folk, sier Dan Zohar ved Haugen/Zohar Arkitekter (HZA), et Oslo-basert arkitektfirma som spesialiserer seg på prosjekter knyttet til sosiale og miljømessige utfordringer.

Spesielt i tett befolkede områder, der areal er mangelvare og det lønner seg å bygge i høyden, kan tømmer komme til god nytte, forklarer Zohar. HZA samarbeider nå med Technion – Israel Institute of Technology om å transformere eksisterende strukturer ved å oppføre et lettere, mer fleksibelt tilbygg av tre på toppen av et allerede eksisterende bygg.

U31_01_Hovedbilde_Are Carlsen_cropped.jpg

Ulsholtveien 31, Oslo. Utleieleiligheter for unge voksne med oppfølgingsbehov.

HZA/Are Carlsen

Det er stadig mer vanlig for norske arkitektfirmaer, som HZA og Oslotre, å involvere seg i hele prosessen fra design til produksjon og oppføring av bygg.

– De iboende egenskapene til tømmeret blir utnyttet på nye måter, takket være prefabrikkering og automatisering. Alt du tegner på en datamaskin kan produseres av en fabrikkrobot, sier Dan Zohar i HZA.

– Tømmer er et organisk materiale som kan formes slik du ønsker, til en relativt lav kost.

Utrolig vakkert

Arkitektene tiltrekkes også av tømmerets estetiske egenskaper.

– Byggene fremstår som om de hører til der, noe som også gir beboerne en følelse av tilhørighet, forklarer Børre Skodvin i JSA.

– Vi kjemper for en arkitektur som tilfører bygget noe utover bare fargebruken. Noe som tiltaler folk, og inspirerer dem til å vedlikeholde og ta vare på bygget i lang tid.

Lofoten4_cropped.jpg

Steinbruddet hotell, Lofoten.

Oslotre

Avanserte treprodukter muliggjør god design

Veien fra visjon til varige og vakre strukturer krever gjerne at arkitektene har tilgang på mer enn bare tømmer i sin opprinnelige form. Avanserte trebaserte produkter deler mange av egenskapene til tømmer, og kan i tillegg «låse inn» karbonet som det opprinnelige treet tok til seg.

Limtre, for eksempel, er et byggemateriale bestående av presslimte trelameller – en prosess som bruker to til tre ganger så lite energi som ved fremstilling av stålbjelker. Samtidig tilbyr limtrebjelker gjerne større designfrihet enn med stål, herdet betong eller tradisjonell bygging med tre, ved at de kan strekkes over lengre avstander uten støttebjelker, eller brukes i kurvede konstruksjoner.

Dan Zohar er ikke i tvil. – Med så mange gode egenskaper i ett materiale, er spørsmålet i dag ikke hvorfor man skal bygge med tre, men heller hvorfor ikke. Vi må ha veldig gode grunner for å velge andre byggematerialer enn tømmer.

Sognefjellet_2_cropped.jpg

Ny inngangsbygg i limtre hos tradisjonsrik Sognefjellshytta.

Oslotre

Alle aspekter av bærekraft

Trearkitekter leter ustanselig etter nye måter å bruke tømmer, treprodukter og teknologi for å designe strukturer som er spesialtilpasset både byggeplass og brukere, samtidig som det hele er bærekraftig for miljøet, økonomien og det sosiale.

– Vi er fast bestemt på å lage fantastisk trearkitektur. Vi tror at dersom vi lager arkitektur som er ment å vare, vil det være noe bærekraftig som folk også elsker, sier John Haddal Mork i arkitektfirmaet Rallar.

paviljong_277_Foto_PerBerntsen_cropped.jpg

Galleri paviljong i Rjukan.

Rallar Arkitekter/Per Berntsen