TheExplorer.no will become BusinessNorway.com from 30 March 2023.

See details
Login

Norge er hjem til verdens høyeste trehus

14. august, 2020
Av The Explorer
44499 Rune Abrahamsen ser opp på Mjøstårnet_cropped.jpg

ANTI Hamar

Like sterkt som stål og brannsikkert som betong, men uendelig mye mer miljøvennlig: nå kommer høyhus i tre.

Norge er et langstrakt land med spredt befolkning. Historisk sett har vi derfor ikke hatt behov for å bygge skyskrapere og andre plassbesparende høybygg. Likevel har Norge en sterk tradisjon for nyskapende signaturbygg – og nå har vi skapt verdens høyeste bygning i tre.

I Brumunddal, en liten by med ti tusen innbyggere to timer nord for Oslo, står et av de mest miljøvennlige høyhusene på kloden.

Bygget, som har fått navnet «Mjøstårnet» etter den nærliggende innsjøen, måler 85,4 meter – om lag åtte meter kortere enn frihetsstatuen i New York. Bygget står som et banebrytende bevis på at det går an å bygge stort basert på bærekraftige og lokale ressurser: Moelven Limtre AS, som leverer treverket, har hovedkontor bare noen kilometer lenger nord.

43949 Mjøstårnet_cropped.jpg

Mjøstårnet er sertifisert som verdens høyeste trebygg.

ANTI Hamar/Moelven Limtre AS

I mars 2019, etter to år med bygningsarbeid, ble Mjøstårnet åpnet. På til sammen ti tusen kvadratmeter huser bygget atten etasjer med kontorlokaler, 33 leiligheter, 72 hotellrom, én restaurant og et åpent rekreasjonsområde på taket, med utsikt over idyllisk landskap og Norges største innsjø. I tillegg er det bygget et tilhørende offentlig svømmebasseng på bakkeplan.

Betong og stål ser du lite til. Førstnevnte finnes bare i grunnmuren, i gulvet i første etasje og i de øverste dekkene i bygget. Små elementer av sistnevnte er brukt i bindingen mellom bjelkene. Resten av bygget er i hovedsak laget av gran.

43890 Klimavennlig å bygge i tre_cropped.jpg

Trebaserte produkter fortsetter å lagre karbonet som ble absorbert av treet produktet kommer fra.

ANTI Hamar/Moelven Limtre AS

Sterkt, fleksibelt og ekstremt miljøvennlig

Stål og betong er gode byggematerialer, men de kommer med en stor miljøkostnad: global stål- og betongproduksjon står til sammen for nesten en sjettedel av verdens karbondioksidutslipp. Ved å bruke treverk i bygg, derimot, blir utslippene kraftig redusert.

Å produsere stålbjelker krever, for eksempel, to til tre ganger mer energi og seks til tolv ganger mer fossilt brennstoff enn å produsere bjelker i limtre. Og i motsetning til alle andre byggematerialer, er tre hundre prosent fornybart. Trebaserte produkter kan til og med «låse fast» karbonet som ble absorbert av treet produktet kommer fra.

Miljøregnskapet går definitivt i treets favør – men kan det konkurrere med på strukturell integritet?

Mjøstårnet er et bevis på at tre er like anvendelig som det er miljøvennlig. Treverket som brukes er granbasert limtre, som lages ved å presslime treplater sammen til dragere, søyler og bjelker. Limtre er like sterkt og fleksibelt som stål. Materialet takler ekstreme værforhold og jordskjelv godt, og tester har vist at det også tåler brann like bra som betong.

Flere studier antyder også at trebygg er bedre for helsen: de skaper bedre inneklima og både de estetiske og fysiske egenskaper ved treverk virker avslappende og har en beroligende effekt på stress. Mange mener at det ser bedre ut også, ved at tre glir harmonisk inn i omgivelsene.

43881 Klimavennlig å bygge i tre_cropped.jpg

Tre er et fornybart byggemateriale, og skaper godt inneklima.

ANTI Hamar/Moelven Limtre AS

Innovativ bygningsmetode

Mjøstårnet er bygget etter «prefab»-metoden, det vil si at de fleste bestanddelene i bygningen er ferdig konstruert, tilpasset og formet før de leveres. På byggeplassen består jobben i å sette elementene sammen riktig og på plass: noe forenklet ligner hele prosessen mer på et gigantisk Lego- eller IKEA-prosjekt enn tradisjonelt konstruksjonsarbeid. Det er en kostnadseffektiv og miljøvennlig metode – det hindrer sløsing av materialer, gjør gjenbruk lettere og sparer energi på selve byggeplassen.

I vanlige bygg begynner man på grunnmuren og bygger etasjene oppå hverandre. På Mjøstårnet ble alle etasjer bygd på bakken, og så heist på plass. Under hele prosessen ble det ikke satt opp et eneste eksterne stilas.

Miljøvennlig, høyt og innovativt: Mjøstårnet er et steg inn i fremtiden for byggebransjen.

43826 Siste bjelken på Mjøstårnet_cropped.jpg

Her kommer siste bjelken på plass.

ANTI Hamar/Moelven Limtre AS

Fakta om Mjøstårnet